Netscape: nieuw?

Netscape

Netscape

Netscape-oprichter Marc Andreessen steekt geld in een startup die een geheel nieuwe webbrowser gaat ontwikkelen.

De begunstigde is het bedrijfje RockMelt, dat een compleet nieuwe en moderne browser wil maken. “Er zijn allerlei interessante dingen die je heel anders zou doen als een browser van de grond af aan bouwt”, zegt Andreessen. De voormalige topman van de eerste browsermaker is begin vorige maand een ict-investeringsfonds begonnen met een pot van 300 miljoen dollar.

Andreessen suggereert volgens de New York Times dat andere browsers niet zijn meegegaan met de evolutie van het web, wat tegenwoordig een dynamisch geheel is van complexe websites en webapplicaties.

Het basisontwerp van hedendaagse browsers stamt nog uit de tijd van de statische webpagina’s, stelt hij. Uiteindelijk zijn die browsers wel meegegroeid met het huidige web. Maar onder de motorkap schuilt nog de originele opbouw. De oud Netscape-ontwikkelaar laat het geheel nieuw ontwikkelde Google Chrome hierbij even buiten beschouwing.

Link met Facebook

Zowel Andreessen als de top van het bedrijf zelf weigeren in te gaan op details. “We zitten nu nog in de erg vroege fases van de ontwikkeling. Er nu al over praten, is niet erg nuttig”, zegt mede-oprichter Eric Vishria van de browserstartup.

Toch heeft ict-nieuwssite ReadWriteWeb al wat details, verkregen doordat het de hand heeft weten te leggen op een alpha-uitvoering van de RockMelt-browser. Die blijkt een hechte link met Facebook te hebben. Ook enkele ontwikkelaars van de browser komen bij Facebook vandaan. Verder heeft de browser een eigen url-afkortingsdienst: me.lt, die volgens ReadWriteWeb tot voor kort ook melding maakte van RockMelt.

Netscape-veteranen

RockMelt is opgericht door twee oud-collega’s van Andreessen. Vishria en Tim Howes van die aankomende nieuwe browsermaker waren directieleden bij Opsware. Dat bedrijf is in 1999 mede door Andreessen opgericht, toen onder de naam Loudcloud. Die producent van beheersoftware is in 2007 voor 1,6 miljard dollar verkocht aan HP. Verder heeft Howes ook nog bij Andreessens Netscape gewerkt en is voormalig Netscape-ingenieur Robert John Churchill de hoofdontwikkelaar van de RockMelt-browser.

Origineel van Webwereld